Tuesday, June 15, 2010

Macarons (και παλι) - συνταγη

Ο καιρος δεν ηταν πολυ καλος την προ-προηγουμενη εβδομαδα, οποτε αποφασισα (ευκαιρια βρηκα) να ξαναφτιαξω τα macarons.  Υποτιθεται οτι πρεπει να καθισουν στο ψυγειο τουλαχιστον 24 ωρες ετσι ωστε η γευση να "δεσει" αλλα επεσε η οικογενεια πανω στα γλυκακια, οποτε δεν προλαβαν καν να μπουνε στο ψυγειο!

Υπαρχουν διαφορες συνταγες για τα macarons και δυο διαφορετικοι τροποι να τα φτιαξετε. Υπαρχει η γαλλικη συνταγη (στην οποια χτυπας τα ασπραδια με την ζαχαρη) και η ιταλικη συνταγη στην οποια χτυπας τα ασπραδια με σιροπι.  Εγω δοκιμασα 2 φορες την γαλλικη συνταγη (την οποια θα μοιραστω μαζι σας) και πιστευω οτι ηταν πετυχημενη.  Θα δοκιμασω καποια στιγμη και την ιταλικη και θα σας πω εντυπωσεις!

Την συνταγη την βρηκα στο blog της mytartelette

Λοιπον, ετοιμοι?  Η συνταγη ειναι η εξης:

Υλικα
90 γρ ασπραδια αυγων (περίπου 3 αυγα) 
30 γρ ζάχαρη 
200 γρ ζαχαρη αχνη 
110 γρ αμυγδαλοψιχα
χρωμα ζαχαροπλαστικης 

Μια ημερα πριν, ξεχωριζεις τα ασπραδια απο τους κροκους. Τα βαζεις σε ενα μπολακι και τα αφηνεις εκτος ψυγειου (σκεπασμενα με μια χαρτοπετσετα). Μερικοι τα αφηνουν για 48 ωρες αλλα εγω προσωπικα δεν μπορω να περιμενω τοσο! Ο λογος που αφηνεις τα ασπραδια να "ωριμασουν" ειναι γιατι εξατμιζεται καποια ποσοτητα νερου που περιεχουν τα ασπραδια και ετσι η μαρεγκα γινεται πιο σφιχτη. Την πρωτη φορα που εφτιαξα τα macarons ειχα αφησει τα ασπραδια να ωριμασουν αλλα την δευτερη φορα, χρησιμοποιησα ασπραδια ημερας. Απλα προσεξτε τα ασπραδια να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου. Επισης εαν η αμυδαλοψιχα σας ειναι χοντροκομμενη, βαλτε την στο μπλεντερ μαζι με την ζαχαρη αχνη μεχρι να γινει σκονη. Εαν βλεπετε ακομη καποια χοντρα κομματακια, τοτε κοσκινιστε την ψιχα/ ζαχαρη αχνη με ενα σουρωτηρι.

Χτυπατε τα ασπραδια μεχρι να εχουν οψη "σαπουναδας" και προσθετετε σταδιακα τα 30γρ ζαχαρης. Χτυπατε μεχρι η μαρεγκα να γινει σφιχτη.
Προσθετετε το μειγμα αμυγδαλοψιχας/ ζαχαρης αχνης. Σε αυτο το σταδιο μπορειτε να προσθεσετε χρωμα ζαχαροπλαστικης της αρεσκειας σας και καποιο εσανσ (πχ αμυγδαλου, βανιλια κτλ). Εγω δεν προσθεσα αρωμα παρα μονο χρωμα. Ανακατευετε με κυκλικες κινησεις μεχρι να γινει το μειγμα ενιαιο. Διαβασα οτι δεν πρεπει να ξεπερασεις τις 50 κυκλικες κινησεις. Το μειγμα ειναι ιδιατερα ευαισθητο κι αν το ανακατεψεις παραπανω απο οσο πρεπει μπορει και να "νερουλιασει". Σε αυτην την περιπτωση μπορειτε να το σωσετε προσθετοντας λιγη ακομη αμυγδαλοψιχα.
Γεμιστε μια σακουλα κορνε στην οποιο εχετε βαλει μυτη με ανοιγμα γυρω στα 3,5 εκ. Εγω δεν ειχα μυτη κορνε με τοσο μεγαλο ανοιγμα αλλα δεν αντιμετωπισα ιδιαιτερο προβλημα. Για να μπορεσετε να γεμισετε το κορνε με ευκολια δειτε αυτο το βιντεακι: Piping bag

Απλωστε λαδοκολλες στα ταψια σας και πιεζοντας το κορνε σας βαλτε ροζετες 3-5 εκ αφηνοντας λιγη αποσταση μεταξυ τους. Αφηστε τα macaron για 30 λεπτα (εκτος ψυγειου) για να σχηματισουν μια λεπτη κρουστα.  
Προθερμαινετε τον φουρνο στους 140ο C και ψηνετε για 20-22 λεπτα (αναλογα με το μεγεθος τους). Μολις ψηθουν, τα αφηνετε να κρυωσουν και μετα τα αφαιρειτε σιγα σιγα απο την λαδοκολλα. Εαν εχουν κολλησει τα macaron στην λαδοκολλα, ριξτε λιγο νερακι μεταξυ λαδοκολλας και ταψιου, αφησετε τα 1-2 λεπτα και μετα προσπαθηστε να τα ξεκολλησετε. Μην τα αφησετε να μεινουν στο νερο για αρκετη ωρα γιατι θα μαλακωσουν.
Οταν κρυωσουν, βαλτε σε ενα macaron μια κουταλια σουπας γεμιση και τοποθετηστε ακομη ενα macaron απο πανω. Εαν εχετε υπομονη, βαλτε τα στο ψυγειο για 24 ωρες για να ωριμασουν/ δεσουν οι γευσεις. Τα macaron εχουν πετυχει εαν στην κατω μερος τους εχουν "φυτρωσει ποδαρακια" - δειτε την φωτο:
Για την γεμιση, χρησιμοποιησα την πρωτη φορα White Chocolate Ganache (μειγμα σοκολατας και κρεμα γαλακτος) και την δευτερη φορα, Italian meringe buttercream. Θα σας δωσω συνταγες και για την γεμιση ελπιζω συντομα. Για την ωρα μπορειτε να συμβουλευτειτε τα παρακατω links οπου θα βρειτε τις συνταγες στα Αγγλικα.

White Chocolate Ganache

Italian Meringue Buttercream

Καλη επιτυχια!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...