Friday, January 7, 2011

How to make Vanilla Extract/ Πως να φτιάξετε Υγρή Βανίλια



Η υγρη βανιλια ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου! Εχει φανταστικη μυρωδια και δινει μια ιδιαιτερη γευση στα γλυκα σας.  Δυστυχως, στην Ελλαδα ενα μικρο μπουκαλι στοιχιζει ακριβα κι ετσι πολλες/ πολλοι καταφευγουν στην βανιλια σκονης.   Εαν δεν εχετε δοκιμασει ποτε την υγρη βανιλια στα γλυκα σας τωρα ηρθε η στιγμη!


To φασολι βανιλιας (Vanilla bean) ειναι και αυτο ακριβο αλλα εαν χρησιμοποιειτε τουλαχιστον 2-3 φασολια βανιλιας το χρονο, αξιζει τον κοπο να παραγγειλετε απο το ιντερνετ/ εξωτερικο.   Εαν παραγγειλετε απο το εξωτερικο, καλυτερα να προτιμησετε καποιο site απο την Αγγλια γιατι αν παραγγειλετε κατι απο την Αμερικη και σας σταλει με κουριερ (αντι για απλο ταχυδρομειο), ισως να πληρωσετε και τελωνειο. Στην τιμη των 2 φασολιων απο την Ελλαδα μπορειτε να αγορασετε τουλαχιστον 10 απο το εξωτερικο (δεν ειναι λυπηρο?).


Λοιπον, πισω στο θεμα μας... Πως θα φτιαξετε Υγρη Βανιλια στο σπιτι σας:


Υλικα:
3 φασολια βανιλιας
1 φλυτζανι τσαγιου Βοτκα
1 καθαρο γυαλινο μπουκαλι (μικρο αν ετοιμασετε μονο μια δοση)


Κοψτε τις βανιλιες κατα μηκος να φανει ο καρπος και επειτα κοψτε τις στη μεση.





Ριξτε μεσα στο μπουκαλι την βοτκα και τις κομμενες βανιλιες και ανακινηστε.  Η υγρη βανιλια θα ειναι ετοιμη σε 1-2 μηνες.  Θα πρεπει να κουνατε το μπουκαλι καθε 2-3 ημερες για να ¨σμιξουν" οι γευσεις - στην πορεια θα σκουραινει η βοτκα.


Οταν εχετε χρησιμοποιησει σχεδον την μιση απο την ετοιμη πλεον υγρη βανιλια, μπορειτε να προσθεσετε επιπλεον μισο φλυτζανι τσαγιου βοτκα και να περιμενετε ξανα 2-3 εβδομαδες εως οτου το ποτο εχει πλεον εντονη γευση/ αρωμα βανιλιας.


Στην  παρακατω φωτογραφια απο αριστερα ειναι η ετοιμη υγρη βανιλια επειτα απο 1,5 μηνα (οι μαυροι κοκκοι που φαινονται στο μπουκαλι ειναι ο καρπος της βανιλιας).  Απο δεξια φαινεται η βανιλια που μολις ετοιμασα.






Καλη επιτυχια!

2 comments:

  1. Γιατί βότκα και οχι απεσταγμένο νερό ή κάτι παρόμοιο ?

    ReplyDelete
  2. Καλημερα φιλη/ φιλε, ο λογος που χρησιμοποιουμε βοτκα ειναι γιατι πρεπει στο αποσταγμα υγρης βανιλιας να υπαρχει αλκοολ ωστε ετσι να δαιτηρειται το φασολι βανιλιας και οι σποροι του αλλα και για να "αναδειχτουν" τα αρωματα. Μπορεις να χρησιμοποιησεις κι αλλα ειδη αλκοολ οπως ρουμι και κονιακ αλλα η βοτκα εχει πιο ουδετερη γευση/ αρωμα και την προτιμουν οι περισσοτεροι. Εαν υπαρχει λογος που δεν θελεις να χρησιμοποιησεις αλκοολ στα γλυκα σου, μην ανυσυχεις γιατι η ποσοτητα που χρησιμοποιουμε ειναι συνηθως πολυ μικρη και το αλκοολ εξατμιζεται κατα την διαρκεια ψησιματος στο φουρνο.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...