Tuesday, February 8, 2011

Apple crumble / Τριφτη Μηλοπιτα της Αγαπης



Τωρα τον χειμωνα φροντιζω να εχω παντα πολλα μηλα στο σπιτι.  Οχι, γιατι ακολουθω υγιεινη διατροφη και τρωω συνεχεια φρουτα, αλλα για να εχω μια δικαιολογια να φτιαχνω γλυκα με φρεσκα μηλαρακια!

Την παρακατω συνταγη, μου την εχω δωσει μια οικογενειακη μας φιλη, η Αγαπη - εξου και το ονομα του γλυκου.  Παλιοτερα εφτιαχνα την συνταγη αυτη πολυ συχνα μεχρι που αποφασισα να αλλαξω λιγο τη μορφη του γλυκου και να το μετατρεψω σε Apple/ Fruit crumble.

Η διαφορα με το Crumble ειναι οτι το γλυκο μας εχει μονο μια στρωση ζυμης, απο πανω!  Δηλαδη, φτιαχνουμε τη ζυμη, στρωνουμε σε βουτυρωμενο ταψακι τη γεμιση (χρησιμοποιω στρογγυλη ταρτιερα με διαμετρο 30 εκ) και απο πανω τριβουμε με τα χερια μας ΜΟΝΟ τη μιση ζυμη απο τη συνταγη της μηλοπιτας.  Την υπολοιπη μιση ζυμη μπορειτε να την τυλιξετε καλα και να την καταψυξετε μεχρι την επομενη φορα που θα εχετε ορεξη για γλυκακι!

Στα μηλα (γεμιση) μπορειτε να προσθεσετε κι αλλα φρουτα οπως φραουλες,  βατομουρα, κερασια (και κατεψυγμενα) και οτι αλλο συνδυασμο τραβαει η ορεξη σας.  Εγω προσωπικα αντι για λευκη ζαχαρη προσθετω καστανη ζαχαρη και την περιοριζω σε 1/4 με 1/2 φλυτζανι τσαγιου αντι για ενα ολοκληρο (αναλογα με το ποσο γλυκα ειναι τα φρουτα που εχω χρησιμοποιησει).  Οταν ψηθει το crumble σας μπορειτε να το σερβιρετε με παγωτο ή με κρεμα βανιλιας - αν δεν εχετε χρονο και υπομονη να φτιαξετε κρεμα βανιλιας, το Ιkea εχει φανταστικη κρεμα βανιλιας στο τμημα τροφιμων.

Λοιπον, σας ανοιξα την ορεξη?

Η συνταγη της αυθεντικης μηλοπιτας:

Υλικα:

Για τη γεμιση
5 μεγαλα μηλα τριμμενα στον τριφτη (χονδρα)
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη λευκη (ή καστανη)
1 κουταλια της σουπας κανελα
καρυδια σπασμενα (προαιρετικα)

Για τη ζυμη
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη λευκη
1 φλυτζανι τσαγιου βουτυρο ή μαργαρινη
1 αυγο
1 φακελακι μπεικιν παουντερ (περιπου 20 γρ) - ή 1 και 1/2 μιση κουταλια της σουπας
4 φλυτζανια τσαγιου αλευρι για ολες τις χρησεις

Εκτελεση

Ετοιμαζεις τη γεμιση (απλα ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι).


Σ' ενα μπωλ κοσκινιζεις το αλευρι με το μπεικιν παουντερ - αφηνεις στην ακρη. Λιωνεις το βουτυρο και τη ζαχαρη (στο χερι ή στο μιξερ), προσθετεις και το αυγο.  Προσθετεις σταδιακα και το μειγμα αλευριου και ζυμωνεις μεχρι να εχεις μια σφιχτη ζυμη (να τριβεται).  Αν χρησιμοποιεις το μιξερ, μην ξεχασεις πριν προσθεσεις το αλευρι να βαλεις το εξαρτημα για ζυμη (μην χαλασουμε και το μιξερ!).

Βουτυρωνεις ενα ταψι και ριχνεις λιγο αλευρι. Τιναζεις το ταψακι (κατα προτιμηση μεσα στο νεροχυτη) να φυγει το πολυ αλευρακι μας.  Τριβεις το μισο ζυμαρι στο ταψι - απλωνεις τη γεμιση και τριβεις το υπολοιπο ζυμαρι απο πανω.

Ψηνεις στους 180 βαθμους μεχρι να κοκκινησει - γυρω στα 30 λεπτα.  Μολις κρυωσει μπορεις να το πασπαλησεις με ζαχαρη αχνη.

Αν περιμενετε παρεα στο σπιτι και θελετε να σερβιρετε το γλυκο σας ζεστο, μπορειτε να ετοιμασετε την μηλοπιτα ή το crumble σας μερικες ωρες νωριτερα και να το φυλαξετε στο ψυγειο.  Λιγο πριν ερθει η παρεα, ψηστε το στο φουρνο για μιση ωριτσα μεχρι να κοκκινησει.


2 comments:

  1. tin eftiaxa simera to prwi kai ektos apo to gegonos oti de me kourase katholou einai yperoxi toso se geusi oso kai se emfanisi! Se eyxaristw!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία συνταγή για μηλοπιτα .......σιγουρα θα την δοκιμασω!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...