Thursday, July 15, 2010

My 40th Birthday Cake/ Η τουρτα γενεθλιων μου!




Ακομη δεν μπορω να πιστεψω οτι εφτασα τα 40! Σαν χθες μου φαινεται ακομη που ημουν εφηβη και το νουμερο 40 μου φαινοταν τόσοοοοοοοοο μακρυνο....  Αχ, ας επανερθουμε στην πραγματικοτητα!  Λοιπον, αφου κανω τουρτες για ολους, αποφασισα να φτιαξω και την δικη μου τουρτα.  Εχει καποιες ατελειες γιατι το παντεσπανι μου ηταν ελαφρως ζεστο οταν αποφασισα να βαλω την γεμιση (ηταν ηδη μεσανυχτα και δεν μπορουσα να περιμενω αλλο...) και η μια βαση εσπασε κυριολεκτικα στα δυο οποτε εχασε λιγο το σχημα της.

Η συνταγη που χρησιμοποιησα για το παντεσπανι λεγεται Chocolate mud cake.  Ειναι πολυ ευκολη συνταγη, δεν χρειαζεται καν να χρησιμοποιησεις mixer.

Για ενα στρογγυλο ταψι 22 εκ. ή ενα τετραγωνο ταψι 20 εκ. τα υλικα που θα χρειαστειτε ειναι τα εξης:

220 γρ βουτυρο αγελαδος
220 γρ σοκολατα κουβερτουρα κομμενη σε κομματακια
25 γρ κοκκοι καφε (π.χ. νεσκαφε - εγω χρησιμοποιησα μονο 10γρ γιατι μου φανηκε πολυ)
160 ml νερο
125 γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
125 γρ αλευρι φαριναπ
50 γρ κακαο σκονη (οχι τυπου nesquick)
1/4 κουταλακι γλυκου σοδα μαγειρικης
480 γρ καστερ ζαχαρη (βαζω απλη ζαχαρη στο μπλεντερ και το χτυπαω μεχρι να μοιαζει κατι μεταξυ ζαχαρης και ζαχαρης αχνης - προσοχη μην γινει εντελως σκονη)
4 αυγα ελαφρως χτυπημενα
7 κουταλακια γλυκου φυτικο λαδι (καλαμποκαλευρο, ηλιελαιο κτλ)
100 γρ Buttermilk (χρησιμοποιω αριανι/ ξυνογαλο)

Προθερμαινετε τον φουρνο στους 160ο C.  Βουτυρωστε το ταψακι σας και απλωστε λαδοκολλα στιην βαση και στα πλαϊνα.  Η λαδοκολλα που θα τοποθετησετε στα πλαϊνα ας εξεχει τουλαχιστον 2 εκ πανω απο την ακρη του ταψιου (φουσκωνει πολυ το κεικ).

Βαλτε σε νεα κατσαρολακι το βουτυρο, σοκολατα, καφε και το νερο και ανακατεψτε σε χαμηλη φωτια μεχρι να λιωσει το μειγμα και να γινει ενιαιο.  Αφηστε το στην ακρη να κρυωσει ελαφρως (οχι πανω στο ματι της κουζινας).

Χτυπηστε ελαφρα τα αυγα, λαδι και ξυνογαλο και αφηστε στην ακρη.

Κοσκινιστε το αλευρι, κακαο και την σοδα και βαλτε το στεγνο μειγμα σε ενα μεγαλο μπωλ (δεν χρειαζεται κοσκινο, ενα απλο σουρωτηρι κανει την δουλεια του). Προσθεστε την ζαχαρη και ανακατεψτε. Στο κεντρο φτιαξτε μια λακκουβιτσα και προσθεστε το μειγμα αυγων/ξυνογαλου και το μειγμα σοκολατας και ανακατεψτε με μια μεγαλη ξυλινη κουταλα μεχρι να γινει ενα ενιαιο μειγμα.

Ριξτε το μειγμα στο ταψακι σας και ψηστε για 1 ωρα και 40 λεπτα (αναλογα με τον φουρνο σας).  Για να δειτε εαν ψηθηκε το κεικ, τρυπηστε την μεση με ενα ξυλακι απο σουβλακι ή ενα μαχαιρι και αν βγει καθαρο τοτε εχει ψηθει.  Αφηστε το να κρυωσει μεσα στο ταψακι.

Μπορειτε να το φυλαξετε στο ψυγειο σε αεροστεγη συσκευασια μεχρι και 3 εβδομαδες ή στην καταψυξη για 2 μηνες.

Μπορειτε να το φατε σαν απλο κεικ ή να το χρησιμοποιησετε σαν βαση για τουρτα οπως εκανα εγω.  Προσοχη - επειδη το κεικ ειναι αρκετα βαρυ θα πρεπει η γεμιση που θα διαλεξετε να ειναι συμπαγες (οχι σαντιγυ).  Στην τουρτα μου χρησιμοποιησα Γκανας Λευκης Σοκολατας η οποια ειναι τελεια...  Σας δινω την συνταγη παρακατω:

Γκανας Λευκης Σοκολατας/ White Chocolate Ganache
650 γρ Λευκη σοκολατα κομμενη σε μικρα κομματια
225 ml κρεμα γαλακτος

Σε ενα μπωλ βαλτε τα κομματια της σοκολατας και αφηστε στην ακρη.  Σε ενα κατσαρολακι βαλτε την κρεμα γαλακτος και φερτε το σε σημειο βρασμου. Ριξτε την κρεμα γαλακτος μεσα στο μπωλ με την σοκολατα και ανακατεψτε με ενα συρμα ζαχαροπλαστικης καλα μεχρι να γινει ενα ενιαιο μειγμα.  Αφηστε το μειγμα να κρυωσει (κατα προτιμηση στο ψυγειο) πριν το χρησιμοποιησετε.  Εαν παγωσει πολυ και δεν μπορειτε να απλωσετε την γκανας, βαλτε την στο φουρνο μικροκυματων για 10 δευτερολεπτα και ανακατεψτε καλα.

Εαν εχετε αποριες, στειλτε μου ε-μαιλ ή γραψτε το σχολιο σας/ ερωτηση παρακατω.

Για να εκτυπωσετε την συνταγη, πατηστε εδω.





No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...