Wednesday, August 25, 2010

Rainbow cake/ Κεικ Ουρανιου Τοξου


                                        
Εχω φτιαξει τοσα πολλα γλυκα απο την τελευταια φορα που εκανα post στο blog μου αλλα λογω καλοκαιριου και παιδιων δεν εβρισκα χρονο να τα ανεβασω.  Οπως ειπε και η νυφη μου, "ο λαος περιμενει", οποτε ενιωσα ενοχες και ιδου, καθομαι και γραφω...

Ο αντρας μου ειχε τα γενεθλια του στις 30 Ιουνιου, αλλα δυστυχως ελειπε σε επαγγελματικο ταξιδι στο εξωτερικο.  Φυσικα δεν μπορεσε να γιορτασει τα γενεθλια του ουτε με τους συνεργατες του, οποτε σκεφτηκα να του φτιαξω μια τουρτα εκπληξη την ημερα της επιστροφης του.

Ειχα δει την συγκεκριμενη τουρτα σε διαφορα blog οποτε τα γενεθλια ηταν μια καλη δικαιολογια για να την φτιαξω!

Χρησιμοποιησα την συνταγη για το κεικ και την κρεμα Cream Cheese απο το blog της Tender Crumb αλλα ακολουθησα τις οδηγιες απο το blog Whisk Kid για να φτιαξω τα παντεσπανια στα χρωματα του ουρανιου τοξου.  Φυσικα δεν ειχα 6 ταψακια στο ιδιο μεγεθος οποτε εψηνα ενα παντεσπανι και αμεσως εβαζα το επομενο χρωμα/ παντεσπανι στο φουρνο.  Ευτυχως το καθε παντεσπανι ηταν ετοιμο σε 15 λεπτα οποτε δεν μου πηρε μερες για να φτιαξω το κεικ!  Το μονο κακο ηταν οτι ο αντρας μου ηταν ηδη στο δρομο της επιστροφης και δεν ειχα πολυ ωρα στην διαθεση μου.  Οπως θα δειτε και παρακατω, η κρεμα ηταν λιγο "αραιη" και καθε φορα που προσθετα ενα παντεσπανι στον "χρωματιστο πυργο μου", η κρεμα ετρεχε απο τα πλαϊνα.  Αυτο δεν σημαινει ομως οτι κανενας δεν την εφαγε :)

Φανταζομαι οτι ανυπομονειται για την συνταγη.  Here it is:


Για ενα ταψακι 20 εκ.
5 μεγαλα αυγα
½ φλυτζανι τσαγιου γαλα
2 κουταλάκια του γλυκού υγρη βανίλια ή 2 βανιλιες
3 φλυτζάνια τσαγιου αλευρι για ολες τις χρησεις
2 και 1/3 φλυτζανια τσαγιου ζαχαρη
4 ½ κουταλακια γλυκου Baking powder
½ κουταλακι γλυκου αλατι
225 γρ βουτυρο αγελαδος σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλυτζανι τσαγιου αγλυκο γαλα καρυδας (υπαρχει σε κονσερβα στα supermarket)***
2 ½ φλυτζανια τσαγιου καρυδα τριμμενη (για την διακοσμηση της τουρτας)

***αν δεν θελετε να χρησιμοποιησετε γαλα καρυδας, ακολουθηστε την συνταγη για το παντεσπανι της Whisk Kid.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180o C.  Βουτυρωνεται το ταψακι κι αν θελετε στρωνετε και μια λαδοκολλα στην βαση (κοψτε την σε στρογγυλο σχημα) το οποιο θα σας βοηθησει να βγαζετε πιο ευκολα τα λεπτα παντεσπανια απο το ταψακι.
Βάλτε τα ασπραδια σε ενα μπωλ και χτυπήστε με ενα συρμα ελαφρως. Προσθέστε το γαλα και την βανίλια μεχρι να ανακατευτουν και αφηστε στην ακρη.

Στο μπωλ του μιξερ βαλτε το αλεύρι, τη ζαχαρη, το baking powder και το αλατι. Ανακατεψτε στην χαμηλη ταχυτητα μεχρι να μην υπαρχουν σβωλοι αλευριου. Προσθέστε το βουτυρο και γαλα καρυδας και χτυπηστε για 1 λεπτο.  Αυξηστε την ταχυτητα του μιξερ στη μεσαια σκαλα και χτυπηστε για 2 λεπτα μεχρι να γινει το μειγμα αφρατο.
Προσθέστε το μίγμα ασπραδιού σε 2 ή 3 δοσεις.  Χρησιμοποιηστε την σπατουλα για να μην μεινει μειγμα ασπραδιου στα πλαϊνα του μπωλ.  Χτυπηστε μεχρι το μειγμα να γινει ομοιομορφο.
Μοιραστε το μειγμα σε 6 μπωλακια και ριξτε χρωματα ζαχαροπλαστικης ετσι ωστε να εχετε τα χρωματα του ουρανιου τοξου (ή οτι χρωματα εσεις θελετε).  Για να μοιρασετε το μειγμα σε ισα μερη μπορειτε να το ζυγισετε ή να το μετρησετε με φλυτζανια.
Ψήστε το καθε παντεσπανι για 15 λεπτά ή έως ότου βγαίνει μια οδοντογλυφιδα καθαρη (το κλασσικο τεστ του ψηστη).

Οταν ψηθουν ολα τα παντεσπανια και κρυωσουν, αρχιζετε την συναρμολογηση :)

Αφου αποφασισετε ποια σειρα χρωματων θα εχει το κεικ σας, τοποθετηστε το πρωτο παντεσπανι σε μια πιατελα. Καλυψτε με την κρεμα (βλεπε συνταγη στο τελος) – θα χρειαστειτε λιγοτερο απο ενα φλυτζανι τσαγιου για καθε στρωση.  Τοποθετηστε το δευτερο παντεσπανι, καλυψτε παλι με κρεμα και συνεχιστε μεχρι να τελειωσετε με ολα τα παντεσπανια.  Αν σας αρεσει η καρυδα, μπορειτε σε καθε στρωση να πασπαλιζετε ½ φλυτζανι τσαγιου καρυδα επανω στην κρεμα.


Πασπαλιστε καρυδα επανω στην τελειωμενη τουρτα.  Για να καλυψετε τα πλαϊνα. Παρτε καρυδα με την χουφτα σας και πιεστε την στα πλαϊνα της τουρτας.  Θα πεσει αρκετη καρυδα στον παγκο σας – μην νομιζετε οτι δεν κανετε κατι σωστα!
Βαλτε την τουρτα στο ψυγειο για τουλαχιστον μια ωρα και βαλτε την καφετιερα στην μπριζα!

Ετοιμη για σερβιρισμα!!!


Cream Cheese Frosting/ Buttercream
340 γρ. Cream Cheese (Τυρι Φιλαδελφιας)
200 γρ βουτυρο αγελαδος  σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλυτζάνι του τσαγιου ζαχαρη αχνη (κοσκινιστε το)
2 κουταλακια γλυκου Βανιλια ή 2 Βανιλιες σκονη
1 φλυτζάνι τσαγιου ζαχαρη
¼ φλυτζανι τσαγιου νερο
3 ασπραδια αυγων

Τοποθετηστε το τυρί κρέμας στο μιξερ και χτυπηστε στη μέση ταχύτητα μέχρι να γινει αφρατο. Προσθέστε το βουτυρο 1-2 κουταλιες σούπας τη φορά, αναμιγνύοντας μέχρι να γινει η ζυμη ομοιομορφη. Προσθέστε τη ζάχαρη αχνη και τη βανίλια και χτυπηστε παλι μεχρι να ενσωματωθει ολη η ζαχαρη. Αφηστε στην ακρη μεχρι να φτιαξετε το σιροπι.

Σε ενα βαθυ κατσαρολακι, ανακατεψτε την ζαχαρη και το νερο και φερτε το σε σημειο βρασμου (σε μετρια φωτια), ανακατευοντας συνεχως μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.  Συνεχιστε το βρασιμο (χωρις πλεον να ανακατευετε) μεχρι το σιροπι να φτασει τους 110οC (χρησιμοποιειστε θερμομετρο ζαχαροπλαστικης – ειναι καλο να επενδυσετε σε ενα θερμομετρο και δεν ειναι ιδιαιτερα ακριβα).

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα ασπραδια αυγων στο μιξερ. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, βαλτε το μιξερ στην πιο χαμηλη ταχυτητα και αρχιστε να χτυπατε τα ασπραδια. Ριξτε σιγα σιγα το καυτο σιροπι ενω δουλευει το μιξερ. Όταν όλο το σιρόπι εχει ενσωματωθει, αυξήστε την ταχύτητα στον μιξερ και χτυπήστε τα ασπραδια έως ότου το μίγμα γινει μαρέγκα.

Με τον μιξερ να τρεχει στην χαμηλη ταχυτητα, προσθεστε το μίγμα της κρέμας Φιλαδελοφια κουταλιά κουταλια. Όταν ριξετε ολο το μειγμα τυριου, βαλτε το μιξερ στην μεσαια ταχύτητα και χτυπήστε έως ότου γινει ομοιομορφο.  Εαν η κρεμα ειναι πολυ μαλακη (οπως ηταν η δικη μου), βαλτε την λιγακι στο ψυγειο μεχρι να σφιξει.  Μπορει η διαδικασια της κρεμας να σας φαινεται πολυπλοκη, αλλα δεν ειναι πολυ χρονοβορα και πραγματικα αξιζει τον κοπο να την φτιαξετε γιατι στο τελος θα γλυφετε ολες τις κουταλες!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...